Ana Sayfa
Bölüm

Müzikoloji Bölümü

Tarihçe

Müzikoloji Bölümü, 2019 yılında YÖK Kararıyla kurulan Müzikoloji Anabilim Dalı’nda 4 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bölüm, 2020 yılı itibariyle başlayan ve her yıl yaz aylarında yapılan özel yetenek sınavları ile öğrenci kabul etmektedir.

2019 yılında Konservatuar bünyesinde gerçekleşen yapılanma sayesinde müzikoloji alanına yönelik etkin bir eğitim programına geçilmiştir. Bu çerçevede bölümün 36 zorunlu program dersi,  9 seçmeli program dersi ve 4 YÖK zorunlu dersleri olmak üzere toplam 49 ders bulunmaktadır. Bu derslerin kredi toplamı 131, AKTS toplamı ise 240’tır.

Misyonumuz

Evrensel nitelikteki bilgi ve teknoloji ürünlerini kullanabilen, araştırmacı, katılımcı,  paylaşımcı, özgün, estetik ve sanatsal değerlere sahip, çağdaş bir öğretim kültürü oluşturmak ve mesleki açıdan yetkin, toplumsal değerlere saygılı bireyler yetiştirmektir.

Vizyonumuz

Eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile Türkiye ve Dünya’da tanınmış ve ilk sıralarda tercih edilen, takım çalışmasını teşvik eden, katılımcı ve paylaşımcı bir yönetime sahip, geleneksel sanatlarımızın, özellikle Türk Müziğinin, özünü koruyarak çağdaş, kalıcı ve özgün eserler ortaya koyan; evrensel değerlere saygılı, toplam kalite yönetimi ilkelerini benimsemiş, sürekli gelişen bir kurum olmaktır.

Amaç

Müzikoloji Bölümü Müzikoloji programında, müzik bilimleri akademik alanında eksikliği duyulan, nitelikli müzik bilimleri uzmanları yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte programda, müzik teorisi alanında ve bilimsel boyutunda çalışmalar yapmak, müzik bilimine katkı sağlayacak mezunlar yetiştirmek hedeflenmektedir.

Eğitim-Öğretim

Öğretim süresi 4 yıldır. Eğitim-öğretimde gerek Batı, gerek Türk Müziği teori ve uygulamalı alanlarında eğitim verilecektir. Müzik Bilimleri sahasının müzikoloji, etnomüzikoloji, tarihsel müzikoloji, sistematik ve karşılaştırmalı müzikoloji unsurları öğrencilerin müktesebatına kazandırılacaktır. Mezunlar yüksek seviyede piyano eğitimiyle birlikte; bir Türk Müziği çalgısı, Türk müziği ve Batı müziği alanlarında da nazari ve repertuvar eğitimi alacaklardır. Bu alanda ayrıca Müzikoloji Yüksek Lisans ve Doktora programıyla lisansüstü eğitim verilmektedir.

Kariyer

Kamu-Özel Sektör \ Akademi

Programdan mezun olanlar, Üniversitelerin müzik bölümlerinde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlayıp akademisyen olabilirler. TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koro ve topluluklarında ses ya da saz sanatçısı olarak istihdam edilebilecektir. Pedagojik formasyon almaları halinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda ya da özel kurumlarda müzik öğretmeni olarak istihdam edilebilecektir. Özel olarak müzik endüstrisinde hizmet sağlayacaktır. Kendi müzik kurumlarını kurabilecektir